English

Europuls are plăcerea de a vă invita la cea de-a XI-a ediție a Forumului EUROSFAT
Cel mai mare forum anual de afaceri europene din România

Europuls - Centrul de Expertiză Europeană, fondator și coordonator al forumului EUROSFAT, reprezintă o organizație non-guvernamentală stabilită în 2010 la Bruxelles de către un colectiv de tineri experți români în domeniul afacerilor europene. Misiunea organizației se concentrează pe promovarea integrării europene în România și pe consolidarea unui spațiu public european prin intermediul publicațiilor și studiilor, alături de organizarea de dezbateri, sesiuni de workshop și conferințe de nivel înalt.
1
zi
30
vorbitori
7
sesiuni
În fiecare an, începând din 2013, Eurosfat marchează acel moment vital când Europa, în toate formele ei,
devine cel mai important subiect pe agenda României. Intenționăm să ne continuăm misiunea pentru a
aduce Uniunea Europeană mai aproape de cetățenii români, mai ales în aceste vremuri dificile.

Cu patronajul

Forumul reprezintă, an de an, un model de succes în conectarea cetățenilor din România cu agenda europeană, fiind un for de dezbateri între decidenți la nivel european, național și local, societate civilă, jurnaliști, mediul de afaceri și mediul academic.

Parteneri strategici

Sponsori strategici

Parteneri media

EUROSFAT 2023

Organizat de EUROPULS – CENTRUL DE EXPERTIZĂ EUROPEANĂ
28 septembrie
Uniunea Europeană și amenințările constante ale granițelor sale s-au aflat mereu în atenția liderilor de la Bruxelles, ducând la dezbateri complexe despre relația Uniunii cu țările aflate în vecinătatea sa estică. Cu toate acestea, perspectivele de extindere reală ale Uniunii au rămas mai mult un deziderat pe termen lung decât o prioritate imediată, acest lucru datorându-se și consecințelor complexe ale acestei decizii.

Astfel, a trecut aproape un deceniu de la ultima extindere a Uniunii, Croația fiind ultima țară intrată în UE în 2013. Tot un deceniu a trecut de când a luat naștere forumul EUROSFAT, cel mai mare forum de afaceri europene din România, aflat sub patronajul Parlamentului European, al Comisiei Europene și al Consiliului UE. Organizat de Europuls - Centrul de Expertiză Europeană, forumul a fost desemnat, la aniversarea sa de zece ani, câștigător național al premiului Charlemagne pentru Tinerii Europeni, pentru eforturile sale de a promova valorile europene politice, economice, culturale și sociale în România.

Forumul reprezintă, an de an, un model de succes în conectarea cetățenilor din România cu agenda europeană, fiind un for de dezbateri între decidenți la nivel european, național și local, societate civilă, jurnaliști, mediul de afaceri și mediul academic. Europuls - Centrul de Expertiză Europeană consideră integrarea europeană o misiune esențială, iar organizația noastră își propune an de an să inoveze modul în care aducem agenda europeană în România și combatem în mod activ euroscepticismul.

Anul acesta, Forumul EUROSFAT are parte de 2 inovații

● Dimensiunea locală - Pentru prima dată Forumul EUROSFAT va veni în diverse orașe ale țării
28 Septembrie - București
13-15 Octombrie - Timișoara
Noiembrie - Craiova

● Dimensiune regională - Pentru prima dată Forumul EUROSFAT trece granița în Republica Moldova
27 Noiembrie - Chișinău
28-29 Noiembrie - Bălți, Ungheni, Cahul, Comrat
28 Septembrie, 2023 - Hotelul JW Mariott București
9:00 - 10:30 AM
Sesiune plenară

Orizonturi europene în 2024 - Cum combatem euroscepticismul?

Pandemia de COVID-19 s-a dovedit o provocare pentru continentul european, dar și o oportunitate pentru Uniunea Europeană de a-și demonstra creativitatea în găsirea de instrumente inovatoare de redresare și de a deveni mai rezistentă. S-a dovedit un mandat provocator pentru Comisia Europeană și, ținând cont de alegerile care vor avea loc anul viitor, este esențial să fie identificată cea mai potriviă strategie pentru a construi un sentiment de uniune la nivel european. Luarea în considerare a preocupărilor cetățenilor exprimate în timpul Conferinței privind viitorul Europei și abordarea cauzelor fundamentale ale polarizării atitudinilor politice sunt două dintre elementele care ar putea permite UE să combată euroscepticismul și să câștige încredere în ciuda une perioade pline de provocări. În acest scop, mecanismele de combatere a dezinformarii și considerarea experiențelor istorice sunt cheia pentru atingerea celui mai înalt nivel de încredere în proiectul european.

În consecință, vorbitorii vor fi invitați să evalueze nivelul actual de încredere al cetățenilor europeni în UE și instituțiile acesteia, principalele motive pentru convingerile acestora, să discute despre riscurile potențiale în cazul în care euroscepticismul nu este combătut în timp util și să dezbată măsurile care ar putea spori unitatea, dincolo de granițele naționale.

Concluziile plenului vor fi publicate pe prima platformă din România dedicată euroscepticismului, care va fi lansată în cadrul Forumului EUROSFAT 2023. Platforma va oferi un spațiu în care cetățenii și autoritățile pot face schimb de informații și de bune practici, unde vor putea contribui la combaterea dezinformării și la consolidarea cooperării între diferiți actori.

Cuvânt de deschidere

Tana Foarfă
Director Executiv, Europuls
E.S. José Antonio Hernández Pérez-Solórzano
Ambasador al Regatului Spaniol în România
Alin Mituta
Membru al Parlamentului European, grupul Renew
Larisa Bejan
Vicepreședinte, Consiliul Tineretului din România
Francesca Cristea
Head of Policy and Programs, Europuls
Invitați
 Reprezentanți ai societății civile
Moderator
Ioana Bara
Expert afiliat, Europuls


Evenimentul va fi live aici în timpul #EUROSFAT2023


CO-ORGANIZATORI

10:30 - 12:00 AM
Sesiunea 2

Unde ne sunt fondurile europene și ce facem cu ele?

Absorbția fondurilor europene în România este constant un subiect de dezbatere. După 16 ani de apartenență la UE, nota noastră de plată la UE ne-a adus un profit de peste 50 de miliarde de euro. Cu toate acestea, profitul putea fi mult mai mare, iar percepția românilor este că mare parte din fondurile europene nu ajung în proiecte concrete care să aducă beneficii comunităților. Dacă este să facem un bilanț, încă mai avem 25% din fondurile europene din exercițiul financiar precedent (2014-2020), pe care îi putem cheltui până la finalul acestui an.

Iar pentru următoarea perioadă, până în 2027, avem la dispoziție peste 50 de miliarde euro fonduri clasice, împreună cu aproape 29 miliarde euro bani prin PNRR. Din păcate, după 2 ani de când ne-au fost puși la dispoziție, nu am reușit să absorbim multe fonduri, în mare parte din cauza întârzierilor cauzate de redactarea programelor operaționale și de transmiterea cererilor de plată.
 
Vom încerca să aflăm care sunt proiectele care se pregătesc pentru următoarea perioadă, cum s-a redresat economic România după pandemie și care ar trebui să fie noile tendințe de domenii în care să investim fondurile europene.

Vorbitori

Ana-Maria Icătoiu
Vice-Președinte OFA UGIR
Dragoș Atanasiu
Președinte, Rethink Romania
Dragoș Pîslaru
Membru al Parlamentului European, Președinte al Comisiei de Muncă și Afaceri Sociale, Grupul Renew
Moderator
Tana Foarfă
Director Executiv, Europuls


Evenimentul va fi live aici în timpul #EUROSFAT2023


CO-ORGANIZATORI

13:00 - 14:30 PM
Sesiunea 3

Workshop: Absorbția și diversificarea fondurilor europene

4 mese rotunde pe 4 domenii de interes în care facilitatorii vor prezenta oportunitățile de finanțare în domeniul respectiv și vor afla de la participanți care sunt provocările cu care se confruntă pentru a le implementa, în următoarele arii:
  • Sustenabilitate și tranziția verde
  • Digitalizare și inovare
  • Dezvoltarea start-ups și a IMM-urilor
  • Agricultură

Vorbitori

Ana Maria Icătoiu
Vicepreședinte, Organizația Femeilor Antreprenor/ UGIR
Ionel Burtea
Fondator Abund Berry
Reprezentant Raiffeisen Bank România


Evenimentul va fi live aici în timpul #EUROSFAT2023


CO-ORGANIZATORI

UEFISCDI, UGIR
14:45 - 16:00 PM
Sesiunea 4

Economia platformelor online - unde suntem?

Viitorul pieței muncii se bazează pe modul în care angajații și angajatorii sunt ținuți în echilibru cu ajutorul politicilor sociale, politici menite să protejeze drepturile părților. După ce Comisia Europeană a lansat în decembrie 2021 un pachet de propuneri care reglementează condițiile de muncă ale persoanelor care lucrează prin intermediul platformelor, ne aflăm în punctul în care Consiliul Uniunii Europene este gata să negocieze cu Parlamentul European despre statutul lucrătorilor.

Astfel, miniștrii statelor membre ale Uniunii Europene au agreat faptul că este nevoie de o îmbunătățire constantă a standardelor pentru lucrători. Propunerea recentă a Consiliului UE conține două modificări:
Determinarea unui statut clar al angajaților platformelor,
Reguli pentru utilizarea Inteligenței Artificiale la locul de muncă.

Vorbitori

Dragoș Pîslaru
Membru al Parlamentului European, Președinte al Comisiei de Muncă și Afaceri Sociale, Grupul Renew
Cătălin Codreanu
Președintele Coaliției pentru Economie Digitală
Oana Țoiu
Președinte, Comisia pentru Tineret și Sport, Camera Deputaților
Moderator
Alina Matiș
Redactor șef, Panorama.ro


Evenimentul va fi live aici în timpul #EUROSFAT2023


CO-ORGANIZATORI

16:30 - 18:00 PM
Sesiunea 5

Monitor PNRR - bilanț la jumătatea drumului

România a obținut aprobarea PNRR și este în plin proces de implementare până în 2026. Ne aflăm la jumătatea drumului, un drum care a avut parte de devieri legate de întârzieri în trimiterea cererilor de plată și primirea tranșelor aferente.

Însă acest punct aflat la jumătatea drumului ne oferă și o nouă oportunitate pentru noi reforme și noi investiții : REPowerEU, sub forma unui nou capitol în PNRR, mai oferă 1,4 miliarde euro României pentru investiții în eficiență energetică, diversificare a surselor de energie și energie regenerabilă.

Guvernul României a transmis recent un PNRR modificat către Comisia Europeană, care include un nou capitol REPowerEU, dar și transferă 4 investiții în politica de coeziune.
 
Dorim să vedem cum arată implementarea PNRR la acest moment și cum ar trebui să arate în următorii ani. Vom asculta impresiile reprezentanților Comisiei Europene, ai Parlamentului European și ai Guvernului României, precum și ai societății civile care fac parte din Comitetul de Monitorizare al PNRR.

Vorbitori

Marius-Mihai Vasiliu
Fost Secretar de Stat al MIPE și coordonator al PNRR; parte din echipa Monitor PNRR
Reprezentanți Comitetul de Monitorizare al PNRR
Moderator
Tana Foarfă
Director Executiv, Europuls


Evenimentul va fi live aici în timpul #EUROSFAT2023


CO-ORGANIZATORI

16:30 - 18:00 PM
Sesiunea 6

Mai multă sau mai puțină Inteligență Artificială?

Acum câteva decenii, inteligența artificială (AI) era un termen exotic accesibil preponderent unui număr limitat de experți. În 2023, utilizarea AI a devenit un subiect extrem de relevant pentru aproape toate domeniile de activitate, iar dezbaterile despre reglementarea acestuia suscită interesul publicului larg. Ilustrativ în acest sens, orice utilizator de internet poate experimenta cu asistenți conversaționali (chatbots) alimentați de inteligență artificială, cum ar fi ChatGPT lansat de OpenAI și Bard lansat de Google (în acest moment, disponibil doar pentru testări autorizate în Marea Britanie și SUA).

În lumina propunerii a Comisiei Europene, Actul privind Inteligența Artificială (AI Act), există un efort evident de a reglementa și de a echilibra potențialul transformator al AI cu implicațiile sale etice și sociale. Propunerea, asemănătoare cu Regulamentul european General privind Protecția Datelor (GDPR), evidențiază nevoia urgentă de a înțelege și controla riscurile asociate cu tehnologiile AI. Cu inițiative similare de reglementare care apar în alte părți ale lumii și în contextul creșterii rapide a aplicării AI în diferite domenii, se pune întrebarea: avem nevoie de mai mult sau de mai puțin AI în societatea noastră?

Vorbitori

Dragoș Tudorache
membru al Parlamentului European, grupul Renew (Intervenție online)
Cezara Panait
Government Affairs and Public Policy Lead for Romania & Moldova, AI Policy Lead CEE, Google
Alexandru Lăpușan
Chief Executive Officer & Founding Partner, ZITEC
Ana Maria Stancu
CEO, Bucharest Promo Robots
Mihaela Constantinescu
Lector, Facultatea de Filosofie, Universitatea București
Moderator
Corneliu Coteț
Expert afiliat, Europuls


Evenimentul va fi live aici în timpul #EUROSFAT2023


CO-ORGANIZATORI

16:30 - 18:00 PM
Sesiunea 7

Criza locuirii: tu îți permiți spațiul tău?

Criza locuirii a evoluat în cea mai presantă provocare a lumii, fie că vorbim despre urbanizare, orașe, politici sociale sau diferențele generaționale. Inegalitatea surselor de venit între clasele sociale și lipsa educației financiare exacerbează disparitățile crescute ale societății. Consecința este faptul că familiile cu venit mic sau cele tinere au posibilități reduse, forțând astfel indivizii să accepte spații supraaglomerate, slab calitative, deloc sustenabile.

Pandemia COVID-19 a dus la schimbări în jurul lumii, iar unele consecințe se răsfrâng și acum asupra locurilor de muncă (multe au dus la dispariția locurilor de muncă sau transformarea lor în muncă la distanță), excluziune locativă pentru cei care nu și-au mai permis să plătească pentru propriul spațiu și multe alte probleme economico-sociale.

Vorbitori

Valentina Ciobanu
Vicepreședinte, Consiliul Tineretului din România
Claudiu Butacu
Co-founder of EFdeN
Moderator
Francesca Cristea
Head of Policy and Programs, Europuls


Evenimentul va fi live aici în timpul #EUROSFAT2023


CO-ORGANIZATORI

Înscriere sesiuni Eurosfat 2023

* * * * * *
Lista evenimentelor va fi afișată aici în timpul previzualizării
28 Sep 2023
09:00 - 10:30
Locuri disponibile în sală 200
Orizonturi europene în 2024 - Cum combatem euroscepticismul?
28 Sep 2023
10:30 - 12:00
Locuri disponibile în sală 198
Unde ne sunt fondurile europene și ce facem cu ele?
28 Sep 2023
13:00 - 14:30
Locuri disponibile în sală 203
Workshop: Absorbția și diversificarea fondurilor europene
28 Sep 2023
14:45 - 16:00
Locuri disponibile în sală 48
Economia platformelor online - unde suntem?
28 Sep 2023
16:30 - 18:00
Locuri disponibile în sală 213
Monitor PNRR - bilanț la jumătatea drumului
28 Sep 2023
16:30 - 18:00
Locuri disponibile în sală 52
Mai multă sau mai puțină Inteligență Artificială?
28 Sep 2023
16:30 - 18:00
Locuri disponibile în sală 84
Criza locuirii: tu îți permiți spațiul tău?

Datele colectate și scopul prelucrării
Prin completarea formularului de înscriere la evenimentul EUROSFAT ediția 2023 și transmiterea, din propria voință, a datelor personale (nume, prenume, adresă de email și număr de telefon), îți exprimi în mod implicit acordul ca datele tale să fie procesate de Europuls – Centrul de Expertiză Europeană în conformitate cu Regulamentul general privind protecția datelor (GDPR).
Datele pe care ni le furnizezi vor fi folosite de EUROPULS numai în următoarele scopuri:
– pentru a te ține la curent prin e-mail și/sau telefon cu privire la detaliile logistice și organizatorice ale evenimentului Eurosfat 2023;
– pentru a-ți transmite alte informații legate de înscrierea și/sau participarea ta la evenimentul Eurosfat 2023;
– pentru a publica, sub formă de testimonial, dacă este cazul, opiniile tale despre participarea la evenimentul Eurosfat 2023;
– pentru a te putea contacta prin intermediul newsletter-ului, astfel încât să te putem informa cu privire la alte evenimente sau studii pe care le publicăm.

Stocarea datelor și transferul datelor
Datele personale sunt păstrate pe perioada necesară îndeplinirii scopurilor pentru care sunt colectate și prelucrate. În cazul în care vom stabili că avem un interes legitim sau o obligație legală să continuăm prelucrarea, te vom informa corespunzător. În general, păstrăm datele personale în locații din România. În anumite situații, este posibil să transferăm datele către țări din Spațiul Economic European – SEE (Uniunea Europeană, Elveția, Islanda, Liechtenstein și Norvegia), precum și din afara acestuia (dacă serverele pe care stocăm datele sau partenerii noștri asigură aceste servicii din afara SEE).
Drepturile tale ca persoană vizată de prelucrarea datelor
În toate cazurile, în raport cu prelucrarea datelor efectuată de noi, ai următoarele drepturi, pe care le vom respecta fără întârzieri nejustificate:
– dreptul de acces la datele tale, de rectificare sau ştergerea lor;
– dreptul de a solicita restricţionarea prelucrării și dreptul de a-ți retrage consimțământul cu privire la prelucrare;
– dreptul de a te opune la prelucrarea datelor.

Modificarea sau ștergerea datelor
Ai dreptul să soliciți informații despre datele tale cu caracter personal ori să soliciți modificarea sau ștergerea lor. Pentru acest lucru, ai obligația să transmiți cererea sa către noi, la adresa de e-mail, la adresa [email protected].

Condițiile prezentate în această pagină se completează cu cele din Politica de confidențialitate. 

Cu patronajul

Vreți să ne fiți alături pentru a creiona Forumul Eurosfat? Doriți să vă implicați direct în conturarea unui set de recomandări valoros pentru țară alături de Experți și decidenți internaționali? Deveniți parteneri ai Forumului Eurosfat.

Parteneri strategici

Sponsori strategici

Parteneri media

Retrospectiva Forumului Eurosfat 2020
Abonați-vă la newsletter-ul nostru pentru a fi la curent cu cele mai recente știri si activități de la Europuls

Abonează-te

* indică obligatoriu
Site realizat de WebShop Solutions